Átszeltük a Balaton habjait – A Pünkösdi Regattán versenyeztünk

Idén is megrendezték az ország második lerangosabb és legkedveltebb hajós túraversenyét a Pünkösdi Regattát: június 4-6. között szálltak vízre a bátor tengeri medvék! Természetesen mi is ott voltunk, s ezerrel szurkoltunk kollégánknak, aki szintén nekivágott a habok átszelésének!

A szezonnyitó verseny már több, mint 40 éve meghatározó szerepet játszik a magyar vitorlázók köreiben. Az eleinte TVSK Kupa néven indult eseménysorozatot 1978. július 29-30-án rendezték meg először, azonban a nagy érdeklődésnek köszönhetően hamarosan három naposra bővült. Ma már Pünkösdi Regattaként ismerjük, s 1986 óta ugyanazzal a menetrenddel – és persze változatos parti programokkal – várják az érdeklődőket. Az első napot egy Balatonföldvár-Keszthely túraverseny, majd egy kisebb pályaverseny uralja a Keszthely-Szigliget-Balatonmáriafürdő-Keszthely vonalon, az utolsó napon pedig egy Keszthely-Fonyód-Ábrahámhegy vonalú futam zárja a rendezvényt.

Kollégánk a szelek szárnyán

Az izgalmas verseny második, illetve harmadik napját is végig szurkoltuk: kollégánk ugyanis ekkor indult neki a megmérettetésnek egy 70 lábas cirkálón, mely ritka példánynak számít – mindössze 9 db ringatózik belőle a Balatonon! Ahogy a versenykiírásban is szerepelt, ez bizony nem egy kényelmes sétahajózás: 2-3 órán keresztül komoly munka zajlik, melyet az erős napsütéssel, a széllel, a hullámokkal – és természetesen a többi induló vitorlással vívnak a résztvevők.

Bár talán azt gondolhatjuk, hogy mégsem a háborgó tengerről van szó, s így nem akkora veszély nekiindulni egy ilyen megmérettetésnek, a szűkebb fordulópontoknál és a rajtnál adódhatnak veszélyes helyzetek. Ilyenkor összesűrűsödnek a hajók, s bizony idén is előfordult egy-két kisebb koccanás. Szerencsére kollégánk az Orfeusz legénységét erősítve simán siklott át a nehézségeken!

Pünkösdi regatta

Pünkösdi regatta:szórakozás vízen és földön

Miközben a vitorlázók a hullámokat szelték, a parton várakozók sem unatkoztak! Street food árusok, lángos, kézműves hamburgerek és sörök, valamint különböző esti programok, koncertek kötötték le az idelátogatók figyelmét. A vízimentők sem voltak restek: életmentésről és olyan fontos, alapvető szabályokról meséltek az érdeklődőknek, melyek megfogadását mi is csak tanácsolni tudjuk mindenkinek, aki a Balatonban fürdik vagy hajózik!

Összességében tehát egy profin megszervezett és lebonyolított rendezvény volt a Pünkösdi Regatta – mi jövőre is biztosan ott leszünk!

 

Ajánlott bejegyzések