Follynlove – Szerelembe estünk Badacsonytomajban

Az elmúlt években egy új hashtag uralta a balatoni nyaralók insta feedjét: #follynlove. Ha valaki nem tudná miről is van szó, a badacsonyi Folly Arborétum minden vendégét arra bátorítja, hogy találjon rá a szerelem a változatos növények között. Nos, őszinték leszünk: mi tényleg szerelembe estünk.

Nem először jártunk Badacsonyörs tetején, a Folly Arborétumban már több alkalommal is tiszteletünket tettük. Meg is éri visszatérni, hiszen ahogy az évszakok, úgy hónapról hónapra az arborétum növényvilága is változik, mindig új arcát mutatja az ideérkezőknek. Láttuk már augusztusban, szeptemberben, ideje volt egy koranyári, június eleji túrának is. Így hát kényelmes cipőt húztunk, autóba pattantunk, és meg sem álltunk Badacsonyörsig. Egy jó tanács a kocsival érkezőknek: nagyon figyeljétek a táblákat, mert még a sok jelzés ellenére is eltéveszthetitek a lekanyarodást (és hallgassatok a Wazera)!

Folly Arborétum

Gyönyörű helyszín, igényes kialakítás

Ezúttal reggel, 10 körül érkeztünk, és a bejáratnál már élvezhettük is a gyönyörű, színes természetet. A járda mentén végig színes virágok pompáztak, nem véletlen, hogy a nyár a kedvenc évszakunk! A túra előtt egy mosdószünetet is beiktattunk, amit azért fontos leírni, mert tényleg elképesztően igényesek a mellékhelyiségek: tiszták, szépek, kultúráltak. Ezután kezdhettük is a túrát. A bejáratnál kapott kis térkép segítségével az egész arborétumot bebarangoltuk. Úgy számoljatok, hogy a túra kb 1.5 órát vesz majd igénybe, de ha a helyszínen enni-inni is szeretnétek, hagynátok játszani a gyerkőcöket, akár egy fél napot is rászánhattok.

Gyerekekkel szuper program

Ha van hely, ahova érdemes elvinni a gyerekeket, a Follyt az elsők között szerepel. Az egész kert tele van gyerekbarát helyszínekkel, így amíg a felnőtteknek a csodás környezet és különleges növények nyújtanak emlékezetes élményt, addig a gyerekek biztosan a játszóterekre fognak a legjobban emlékezni. Mert játszótérből bizony nincs hiány! Már a kapun belépve szembetaláljuk magunkat egy lombkoronaösvénnyel, s ahogy haladunk előre, folyton-folyvást gyermekattrakciókba botlunk. A játszótereket őszintén mondom, még a felnőttek is megirigyelhetik. Kreatív izgalmas játékok, amikbe az alkotók a környezet szeretetét a lehető legnagyobb természetességgel csempészték bele. És játszótérből nem egyet találunk. A gyerekek kedvence az óriás csúszda, amit mi ugyan nem mertünk bevállalni, de tényleg csak egy hajszál választott el minket tőle.

A Folly Arborétum kilátója

Az arborétum fő attrakciója (persze a növények mellett), az egyedi, tojás alakú, fa kilátó. A szerkezet nem csak esztétikailag tökéletes, a tetejére felmászva az egész Balatont belátni. Szóval tényleg érdemes felsétálni az arborétum „tetejéig”, nem fogjátok megbánni.

Kilátó Folly Arborétum

Növények

Na de nem írhatunk úgy a Follyról, hogy nem áldoznánk pár mondatot a növényvilágra.  A kibővült arborétum és a csatlakozó erdő mintegy 400 tűlevelű és 200 lombos fa és cserje, valamint több ezer virágzó évelő otthona. A személyes kedvencem a mamutfenyő, ami nagyon jól érzi magát itt a parkban. Ezen kívül láthattok cédrusokat, hiszen a világ mind a 25 ciprus faja és három változata helyet talált az arborétumban. Az egész terület tele van csodaszép virágokkal. Ahogy az öreg fák között sétálunk, a lábunk mellett a szivárvány minden színe feltűnik. Persze a Balatonon klasszikusnak számító levendulával is találkozni fogtok, de ne lepődjetek meg, ha egy nagyobb szőlőbirtokot is felfedeztek a Follyban.  

Eszem-iszom

A Follyba nyugodtan érkezhetsz üres hassal, itt biztosan jól laksz majd. A konyhában déltől finom falatok készülnek, de egy jó limonádét a nap bármelyik szakaszában leguríthatsz. Nagy piros pont a repoharakért, ugyanis a köryezettudatosság jegyében strapabíró, Follys poharakból szürcsölhetsz, ám csak akkor viheted haza, ha meg is vásárolod azt. A szörpöket pedig érdemes megkóstolni, hisz széles a választék: a fenyőrügyestől a klasszikusokig van miből válogatni.

folly_repohár

Újra és újra visszatérnénk

Azt tutira mondhatjuk, hogy ez sem az utolsó látogatásunk volt: a Follyba újra és újra szeretnénk visszatérni, például a programjaikon is szívesen részt vennénk. Zenés esték, szüret, minden jöhet, állunk elébe! Ez nem egy egyalkalmas program, de ezt csak akkor tudod meg, ha te is meglesed a saját szemeddel.

Ajánlott bejegyzések