Jókai-napok + jókai bableves – A balatonfüredi majálison jártunk

Balatonfüred a magyar tenger szíve-lelke: ismét erre jártunk, ugyanis nem bírnak kifogyni a jobbnál-jobb programokból! Múlt hétvégén a Füred 50 aranylakodalmára tekinthettünk be, most pedig a Jókai-napokról hoztunk nektek egy beszámolót!

A Jókai-napokat idén a majálissal összekötve, április 29. és május 1. között rendezték meg, így az érdeklődők három napon keresztül élvezhették a színes-szagos-ízes programokat. Hagyományosan a nagy írónak, Jókai Mórnak állít emléket a rendezvénysorozat. Az ünnepségen kívül, melyet az író egykori villájában berendezett emlékházban, illetve annak udvarában kapott helyett, rendeznek még irodalmi estet, könyvbemutatókat, kiállításokat, sajátos tárlatvezetést, és természetesen az elmaradhatatlan Koloska-völgyi Jókai bablevesfőző-verseny sem maradhatott ki.

Legjobb bableves vagy legjobb csapatnév? Igazi tömeg a Jókai napokon Balatonfüreden

A várakozásainkkal ellentétben hatalmas tömeg fogadott minket: óvatos becslésekbe bocsátkozva nagyjából 6-700 ember gyűlt össze a természetvédelmi területnek minősített erdei tisztáson. A gyomrunk most sem hagyott cserben bennünket, így a rengeteg csapat közt járva-kelve bele-belekóstoltunk a legszimpatikusabbnak tűnő bableves-verziókba. A főzőverseny végén pedig nem csak a legfinomabb alkotásokat, hanem a legjobb csapatnevet is díjazták!

Magára a szervezésre egy szavunk sem lehetett – bár ezt a füredi rendezésű eseményektől már megszokhattuk. Annak ellenére, hogy az események a várostól kissé távolabb eső Koloska-völgyre összpontosultak, rengeteg ivóvizes kocsi, mentők, tűzoltók, mobilvécék és minden egyéb kényelmi eszköz szolgálta ki a látogatók igényeit. A parkolók száma korlátozott volt ugyan, de ennyi ember befogadására csak nagyon kevés helyszín képes megfelelő mértékben, és a helyszűke ellenére közel tudtunk jutni autóval a rendezvényhez.

Jókai napok Balatonfüred

Minden, mi szem-szájnak ingere

Az egész napos programsorozatok a felállított színpadon kaptak helyet: gyerekek és felnőttek egyaránt találhattak kedvükre való szórakozást. A legkisebbek játszósarokban ismerkedhettek egymással, a nagyobb kihívásra vágyó ,,kiskatonák” pedig régi fegyvereket és egyéb játékokat próbálhattak ki (természetesen megfelelő felügyelet mellett). A felnőttek pedig sem éhesek, sem szomjasak nem maradtak – a bablevesekből ugyanis ingyen kóstoló járt!

Ha Jókai, akkor irodalom

A zenés-énekes fellépők, néptáncbemutatók és egyéb zenekarok mellett az irodalmi kultúra is nagy szerepet kapott, többek közt Dragomán György és Cserna Szabó András is részt vett a megrendezett könyvbemutatón.

A vasárnapi fő attrakció természetesen a májusfa-állítás volt, melyre a Vaszary-kertben került sor. A kék májusi ég előtt libegtek a színes szalagok – az ünnepi hangulat pedig egészen estig, a Simple Blues Band koncertjéig fokozódott!

Ajánlott bejegyzések