In Vino Veritas – avagy Magyar Borok Mustrája Keszthelyen

„Királyi gyümölcs, és a szegények gyümölcse, mert ízében benne van minden jó íz, amelyet az éltben szerettünk. Van benne ilyenkor üde ifjúság savanykája, később érett öregség édes bölcsessége.(…) … De majd ha borrá érik a szőlő, majd ha pincébe zárva megismerkedik a fogság gyötrelmeivel és forrongó szenvedélyeivel, majd ha felolvadnak benne a könnyek és sóhajtások, amelyek a kapálgatásnál körülvették, akkor tudjuk meg, hogy mi a különbség bor és bor között.” (Krúdy Gyula) 

Habár talán senki nem tud olyan ékesen szólni a borokról, ahogy azt nagy írónk, Krúdy Gyula tette, a szőlőt mi magyarok továbbra is dicsérjük, ünnepeljük. Legutóbb Keszthelyre látogattam el, hogy a Magyar Borok Mustráján is szemügyre vegyük az idei termést.

A bornak ma kultusza van. Megtanultuk tisztelni, és tiszteletünk jeleképp a borünnepeknek is megadjuk a módját. Nem véletlen tehát, hogy a Magyar Borok Mustrája is egy impozáns épületben, a Balatoni Színházban kapott helyet Keszthelyen. Csodás épület, gyönyörű terem, jó érzés volt ide megérkezni. De mielőtt belevágnánk, mesélek egy kicsit magáról az eseményről.

Akinek a kedvenc borod köszönheted

A programot a dr. Bakonyi Károly emlékév keretében szervezték meg, amit Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatott. Dr. Bakonyi Károly neve talán neked sem ismerős, pedig valójában rengeteget tett a magyar borászatért. Szőlőnemesítőként az ATEK cserszegtomaji telephelyén dolgozott, s tanulmányozta a magyarországi telepített szőlőfajtákat. Munkáját külföldön is ismerték, s elismerték, hiszen az ő nevéhez fűződik a cserszegi fűszeres és az olasz rizling nemesítése is. (ezek már ismerősebben csengenek, igaz?)
Többedmagával 6 államilag minősített szőlőfajtát és több szőlőhibridet is létrehozott. Az ő nevéhez kapcsolódik a Zala megyei borfesztivál is.

Magyar Borok Mustrája Keszthely

Vissza Keszthelyre, vissza a borokhoz!

Kis kitérő után kanyarodjunk vissza a borokhoz. Az eseményen nem kevesebb, mint 150 féle bort sorakoztattak fel szőlőfajták szerint. Ez nekem különösen tetszett, hiszen ha nem termelők szerint vannak csoportosítva az italok, az összehasonlítás is könnyebb.

A kóstoláshoz csodás kristálypoharat kaptunk, amivel aztán korlátlanul kóstolhattuk végig a kínálatot. Illetve kóstolhattam volna végig, ha nem követem el azt a hibát, hogy kocsival jövőnk. Balga mód úgy gondoltam, hogy elég, ha csak körbenézek, de őszintén: megbántam. Aki azonban előrelátóbb volt, mint én, a bor mellé finom falatokat is csipegethetett.

Viszont a program minden elmulasztott kortyért kárpótolt. Érdekes előadásokat hallgattam, amik a szakmabelieknek és a laikusoknak is tartogattak újdonságokat. Tényleg igazi élmény volt, a 4.900 Ft-os belépő bőven megérte az árát.

Gratula a szervezőknek!

A szervezés előtt pedig le a kalappal. Minden flottul ment, a programok izgalmasak voltak, a személyzet pedig kimondottan kedve. Nívós rendezvényhez prémium vendéglátás társult, s valljuk be, ez ritka manapság. A parkolással sem volt gond, egyetlen apró pici részlet az, amiben volna még mit javítani, az pedig a rendezvény kiplakátolása. Annak ellenére, hogy nagy online hírverést csaptak a mustra körül, Keszthelyen egyetlen molinóval sem találkoztam, ami a rendezvényt hirdette volna. Ám ez tényleg csak apró részlet, ami eltörpül a rendezvény sikere mellett…

 

Ajánlott bejegyzések