Sellős kalandunk – a badacsonytomaji Hableány Étterem és Borbárban jártunk

Balaton körüli gasztro-körutunk újabb állomására érkeztünk: megosztjuk veletek az összes szuper dolgot, amit a badacsonytomaji Hableány Borbárba betérve tapasztaltunk! Induljon a kóstolgatás!

Királynék, Jókai, na meg a hableányok

Már utunk elején is sejtettük, hogy most nem akárhova visznek lépteink: a badacsonyi Hableány Étterem története nem kevesebb, mint 150 évre nyúlik vissza – ilyen sok idő alatt pedig bőven ki lehet tapasztalni a vendéglátás apró finomságait! Előzetes kutakodásunk során azt is megtudtuk, hogy Jókai Mór is megszállt itt, de Erzsébet királyné is elköltött már egy vacsorát az étteremben – ha pedig a királynőnek megfelelt, mi sem számíthattunk rossz tapasztalatokra!

Hableány Badacsony étel

Ma már csak Hableány

Az érkezés teljes mértékben zökkenőmentes volt, mivel maga az étterem Badacsonytomaj központi részén fekszik. A Hableány 2019-ben teljeskörű felújításon esett át (előtte Kishableányként volt ismeretes, mert az épület teraszát tudták csak kihasználni), és már első pillantásra lenyűgözött bennünket. A tulajdonos Laposa család nagyot álmodott: egy fedél alá hozva látványborászatot, birtokközpontot és éttermet varázsolt, mely annak ellenére, hogy megőrizték az ikonikus épület formáit, modern köntösbe öltözött.

Tágas tér és jó borok

Belépve azonnal lenyűgözött bennünket a tágas és letisztul dizájn: a hatalmas üvegfelületek, a természetes hatású fabútorok és a legapróbb részletekig színben tartott kiegészítők mind-mind növelték a csodálatunkat. Maga az étterem a Laposa család tulajdona – ők pedig saját borászatukat is beépítették a megjelenésbe: boraik ízlelhetők, láthatók, illatolhatók – na meg persze haza is vihetők. Sőt, azt is megtudtuk, hogy még pincelátogatásra is van lehetőség– ezzel azonban most nem éltünk, hiszen gyomrunk hangosan követelőzni kezdett…

Mivel nem éppen a balatoni főszezonban látogattuk meg a helyet, így sorban állni, várakozni egyáltalán nem kellett – annak ellenére sem, hogy nem foglaltunk előre asztalt. A személyzet szuper-segítőkész és udvarias volt és ami mindenképpen plusz pontot érdemel: tisztában voltak saját kínálatuk jellemzőivel: el tudták mondani a fogások elkészítési módjait, fűszerezését vagy éppen összetevőit. Jó is, ha a pincér meg tudja mondani, mit takar a fantázianév az étlapon…
A menü változatosan volt összeállítva, a klasszikus és egyedibb szárnyas-, marha- és sertésételeken túl a Hableány vegán fogásokkal is várja a vendégeket.

Hableány Badacsony ital

Ide be kell nézned!

Miközben kényelmes székeinkbe süppedve rendelésünkre vártunk, örömmel vettük észre, hogy nem csak akadálymentesített a bejutás és kialakított játéksarok van a gyerkőcöknek, hanem a Hableány még kutyusbarátnak is bizonyul, úgyhogy négylábú kedvenceinket sem kell otthon hagynunk! A tisztaság pedig kifogástalannak bizonyult!

Az ár-érték arányban is dobogós a Hableány: bár olcsónak nem mondható (ahogy nagyjából egyetlen balatoni hely sem), nem egyszerűen egy tál ételt – hanem valóban élményt kaptunk. A fogások kiadósak, férfias méretűek mégis ínyencek, ráadásul kiemelkedően gyorsan meg is kaptuk őket. Talán mondani sem kell, hogy alaposan belakmároztunk…
Száz szónak is egy a vége: ha Badacsonytomajon jártok, mindenképpen érdemes betérni a Hableányba – isteni fogások, kellemes hangulat és egy igazi élmény vár!

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Ajánlott bejegyzések