Tihanyban meghúztuk a farsang farkát

Véget ért a február és vele a farsang is, reméljük a hideg időből sincs már sok hátra. A farsang utolsó nyúlánkjában ellátogattunk Tihanyba, hogy hangosan, kiszebábot égetve űzzük messzire a telet. A tihanyi programokban most sem kellett csalódnunk: jól szervezett, jó hangulatú balatoni rendezvényre látogathattunk.

Hello Tihany, viszlát tél!

Büszkén jelentem: nagyon pontosak voltunk! Az esemény 2-kor kezdődött és sikerült korán megérkezni. Fel is fedeztük a helyszínt: korcsolyapálya, színpad, minden, ami kell. Azt kell, hogy mondjam, nem találtam kifogásolni valót a helyszínen, a rendezvényszervezők értették a dolgukat. Azonban a tömeg még sehol nem volt, néhány gyerek korcsolyázott csak a jégen…

Farsang Farka Tihany

Boszorkányos Tihany

Semmi gond: Tihany tele van izgalmakkal, így a tömegre várva tettünk egy kört a településen. Ez okos döntésnek bizonyult, hiszen mire visszaértünk már szépen gyülekeztek az emberek. Persze bíztunk benne, hogy azért lesznek páran, hiszen a parkoló autók száma nagy érdeklődést jósolt. A zsongás mindenhol tapasztalható volt: az Echo Étteremben nagy társaságokkal találkoztunk, de a többi vendéglátóhelyen is gyülekeztek az emberek.

Emberek? Seprűs boszorkányok és vasorrú bábák vettek körbe. Nagy társaságok húztak farsangi gúnyát az ünnepélyes tél búcsúztatáshoz illően. A jelmezeket aztán mindenki egyesével is megcsodálhatta, hiszen egy konferanszié egy csokiért cserébe a pódiumra hívta a farsangozókat. Előzetes várakozásaimban nem csalódtam, ez egy igazi család-mágnes program volt. Sokan érkeztek gyerekkel, Tihany lakosságához képest kifejezetten nagy tömeg gyűlt össze.

Égjen a kisze!

Naná, hogy a jelmezes felvonulás sem maradt el. A program csúcspontjaként körbehurcolták Tihanyban a kiszebábot. A Visszhang-dombtól az Apátságig majd visszavezetett a körmenet, és bizony ez volt a báb utolsó útja. Az utat hangos kolompozás is kísérte, hiszen a telet csak hangosan lehet elijeszteni. 

A dombra visszaérve már állt a máglya, s a kiszebábot ünnepélyesen a tűzre vetették, az égetés után a vendégeket ingyen forralt borral és teával kínálták, ami az esti, hűvös órákban igencsak jól jött.

És mi a végkövetkeztetés? Jól szervezett rendezvény volt és a hangoskodással a rossz időt is sikerült elijeszteni. Üzenem a tavasznak, hogy most már nem kell félni, nyugodtan jöhet!

Ajánlott bejegyzések