Spirituális feltöltődés – Vallási zarándokhelyek a Balatonnál

Néha különösen nagy szükségünk van arra, hogy elvonuljunk a világ elől, s kicsit elmélkedjünk, megnyugodjunk, miközben még csodaszép környezetben is gyönyörködhetünk. Balaton környéki zarándokhelyeket mutatunk, melyeket meglátogatva különleges élményekben lehet részetek!

Vonyarcvashegy, Szent Mihály Kápolna

Jégtáblán evező halászokat manapság már inkább csak a filmekben látunk (pláne, ha a Balatonról van szó), azonban a vonyarcvashegyi Szent Mihály-kápolna a legenda szerint a jégen hánykolódó halászoknak köszönheti meglétét. A jeges Balatonban sodródó halászok megmenekülésük után hálából emelték a Vonyarcvashegy és Balatongyörök közti kis dombon álló kápolnát. Bár a tudósok és kutatók szerint az épület már régóta ott állt az 1700-as évek közepén – amikor a csodás megmenekülés történt –, azonban a történet ettől nem lesz kevésbé csodás. Ha másért nem is, de a festői környezetért mindenképpen érdemes meglátogatni a kápolnát, ami nem is lesz nehéz, hiszen a Balatoni Bringakörút éppen a domb lábnál halad el!

Szántódpuszta, Szent Kristóf-kápolna

Szántódpuszta kissé rendhagyó vallási élménynek ad helyet minden évben: Szent Kristóf napjának környékén igazi autós búcsún vehetsz részt – melyen akár az autódat is megáldják! Az egészet úgy kell elképzelni, mint egy autós mozit, a különbség csupán annyi, hogy nem egy akciófilmet, hanem a misét követheted figyelemmel. Persze a kápolnához tartozó szántódpusztai majorság műemlék épületegyüttesét érdemes máskor is felkeresni az itteni programok, lovas bemutatók miatt is!

Zamárdi, Üdülőhelyi kápolna

Ha már az autós istentiszteletet megemlítettük, nem hagyhatjuk ki azt sem, hogy Zamárdiban nyaranta a kert fáinak árnyékában, strandpapucsban-kisruhában lehet hallgatni az igehirdetést… Így garantált, hogy még a strandon sem maradsz a hit támasza nélkül.

Szigliget, Szentháromság-kápolna

Egy komolyabb vallási kötődésű látnivalót is mutatunk Nektek: a Balaton egyik legbékésebb helyén, a Rókarántó dombon áll Szigliget egyik legszebb helyszíne, a Kiskápolnának is hívott Szentháromság kápolna. A hely szelleméhez igazodva a hófehér épület a békét hirdeti. Ugyanakkor éppen elhelyezkedése majdnem vesztére vált a II. világháború során, amikor megpróbálták lebombázni, azonban szerencsére – vagy éppen isteni sugallat hatására – túlélte a támadást. A kápolna bejárata előtti kereszt a világháborúban meghalt szigligeti katonáknak állít emléket, de megtaláljuk az emléktábláját a közelben lezuhant amerikai bombázógép legénységének is. 

Szentbékálla, Kőtenger

Ez a megálló a Mária-út, vagyis az egyik legismertebb vallási zarándokút mellett fekszik. A hely hangulatát nehéz leírni, de ha sikerül kevés emberrel kell osztoznunk a kövek tengerén az ott eltöltött órákban, akkor a lélegzetelállító panoráma mellett igazán feltöltődve és megnyugodva indulhatunk tovább utunkon. Persze joggal merül fel a kérdés, hogy mi lehet érdekes lehet egy sziklarengetegben? A helyről azt tartják, hogy a gyógyító rezgésű Szent György-vonalon fekszik, vagyis különleges energiákkal tölti fel az idelátogatót.

Zalaszántó, Sztúpa

Keszthelytől mintegy félórányi autóútra találjátok a Zalaszántói sztúpát – amit mindenképpen érdemes megtekintenetek, ha a környéken jártok! A szentély a Zalaszántó mellett található Kovácsi-hegyen, egy erdei tisztás közepén épült fel a Buddha-szentély 1992-ben. A hófehér építmény 30 m magas és 24 m széles. A szentély belsejébe sajnos nem lehet bejutni, zárt építmény, s két szerzetes vigyázza, ennek ellenére a hely hangulata olyan különleges, hogy mindenképpen megér egy túrát!