Hatalmas gasztrorendezvényen – a Sirha kiállításon jártunk

Ha már különböző gasztro-túrákat teszünk a kedvetekért, nem hagyhattuk ki közép-kelet Európa legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari kiállítását sem. A HUNGEXPO Budapestben tartott Sirha kiállításon jártunk!

Azzal már előre tisztában voltunk, hogy a kiállítás szervezettsége, maguk a kiállítók és az egész helyszín egészen magas világszínvonalat képvisel. Ezt a látogatók száma is bizonyította: mi az első napon érkeztünk és a 10 órai nyitás után nem sokkal szinte teljesen megtelt a HUNGEXPO csarnokában, a Sirha kiállítás számára fenntartott három pavilon. A Sirha fő célja most a vendéglátós- és turisztikai szektor újraindítása volt (egy pandémiás időszak után ez különösen érthető) és a részt vevő kiállítók ezeknek az ágaknak szinte minden szegmenséből – a csomagolóiparból, a sütő- és cukrász-, a szálloda- és egyéb gasztronómiával kapcsolatos területekről érkeztek.

Kiállítók a világ minden tájáról

A 10 000 forintos jegyár először nem annyira lelkesített minket, azonban később kiderült, hogy a Sirha területén nem csak korlátlanul lehetett a kiállított gasztronómiai csodákból falatozni, hanem a borkóstolásnak sem volt limitje – így a belépő pillanatok alatt máris megtérült.

A méretek először ijesztően hatottak ránk, de hamar kiderült, hogy maga az elrendezés egyszerűen szupernek bizonyul: tematikus elrendezés szerint járhattuk körbe az egész helyiséget. A vendéglátás köré csoportosuló attrakciókat az A pavilonban leshettük meg – és ami külön érdekesnek bizonyult, hogy a 80-85%-ban hazai kiállítók mellett többek közt a Felvidékről, de még Olaszországból is érkeztek különböző gasztronómiai ínyencségekkel. Sok standon megtaláltuk a mindenféle mentes ételeket gyártó cégek kipakolásait is: a vegán, glutén-, cukor- és laktózmentes étrendet követő látogatóknak is érdemes volt körbejárni a kiállítást. A többi pavilonba a konyhai felszereléseket, a borokat, valamint a kávé-tea-édesség trió eszközeihez kapcsolódó dolgokat rendezték.

Sirha Budapest gasztrokiállítás

Finom ételek mellé jó borok járnak…

És persze ha már finomságokról esett szó, a borok sem maradhattak ki. A Sirha idén összekapcsolódott a Hungarian Wine Summit rendezvényével, így a tájegységek szerint elrendezett és kiállított borokat is lelkesen lehetett kóstolgatni. Mondanunk sem kell, hogy ezt meg is tettük: miközben a legjobb borászok nedűit kortyolgattuk, egy hatalmas tábláról arról is tájékozódhattunk, hol helyezkednek el pontosan a magyarországi borvidékek. A Hungarian Wine Summit nem csak azért volt különlegesen jó élmény, mert örömmel tapasztalhattuk, hogy a pár éve piacra lépő borászok is helyet kaptak a rendezvényen, hanem egy külön felállított bisztróban a borászok által készített pezsgőkkel is megismerkedhettünk. Nálunk a nagy márkákon kívüli pezsgőkészítés még gyerekcipőben jár – azonban tapasztalataink alapján mindenképpen érdemes odafigyelni a feltörekvő tehetségekre!

Álomkonyhánk tervezése

Miután alaposan belakmároztunk, na meg a borokba is bele-belekóstoltunk, a kiállítás többi részét is felfedeztük. A csomagolóipari rész – bár elsőre nem hangzott túl izgalmasan – a legújabb környezettudatos csomagolási technikákat és anyagokat vonultatta fel, ami igazán örvendetes, hiszen a minél kisebb ökológiai lábnyom hagyásának szemponttá válása bizony pozitív irányba tolhat el egy alapvetően nagyon káros iparágat.

A nagyobb szállodák képviselői is megtalálhatták számításukat – persze nem csak ők, hanem mi is berendeztük képzeletbeli álomkonyhánkat a szebbnél-szebb tányérokkal, na meg okoseszközökkel. A METRO üzletlánc standjai segítségével még a (szintén képzeletbeli) teraszunkat is benépesíthettük a legjobb sütőkkel és grillekkel, de a legdizájnosabb poharak, tányérok és a legélesebb kések is mind tervezgetésre ösztönöztek.

sirha horeca

Jöhet egy kis édesség?

A kávé-tea-édességek pavilonjában ennek a triónak a legújabb eszközeit – kávégépeket, otthoni és éttermi felszolgáló eszközöket – na meg persze cukrászati remekműveket csodálhattunk végig. A Sirha kiállítás egyik legnagyobb meglepetés azonban a…. felszolgáló robot volt!  Vagyis igazából kétféle eszközre is rábukkantunk. Az egyiket kimondottan felszolgálásra tervezék: beprogramozása után tálcákat pakolhatunk rá, képes az asztalok között közlekedni, a másik pedig akár a recepciósi feladatokat is ellátja, hiszen kérdezni is lehet tőle! Ezt pedig nem hagyhattuk ki, úgyhogy meg is ittuk az első kólánkat, amit egy robot szolgált fel nekünk!

Körutunk végén még hivatalosabb, minisztériumi standokba is bekukkantottunk, ahol Magyarország gasztronómiai, élelmiszeripari és földművelésügyi területeiről szerezhettünk információkat. Összességében pedig nagyon elégedetten távoztunk – finomakat ettünk, ittunk, rengeteg turizmus- és vendéglátással kapcsolatos új dolgot ismerhettünk meg – igazán tartalmas élményt nyújtott számunka a 2022-es Sirha kiállítás!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Ajánlott bejegyzések