Őszi napfürdő – balatoni szélben.

A Balaton olyan, mint egy bájos hölgy, akit mindig szeretünk meglátogatni, mert a hangulata hol nyugodt, hol pedig háborgó, de mindig képes elvarázsolni a színjátékaival.

Kihasználtuk az alkalmat, és a zsúfolt, tömött, türelmetlen nyári hetek után mi is egy kicsit kisajátítottuk a Balatont, mondván nincs itt az a „sok betolakodó” (turista) Ilyenkor tényleg a helyiekkel tudsz találkozni, beszélgetni, stopposokat felvenni, vagy legénybúcsú leszakadt tagjait az árokparton útba igazítani. Az ősz az elmúlást idézi, de előtte még a legszínesebb palettát kínája, melyben csak pár hétig gyönyörködhetünk, mielőtt végleg lekopaszítja magát a természet. Ezt az időt nagyon szeretem, azt meg kifejezetten, hogy „tömegmentes” ez az időszak. Sok rendezvény közül lehet válogatni, de mi most kifejezetten az egyéni élményt kerestük.

Elmentünk a  Fülöp-hegyi kilátóhoz, ami tavaly leégett, de újjá építették. (tipp: kilátó ajánló a balaton körül). Révfülöpről lehet eljutni a kilátóhoz, keskeny úton a parkolóig, ahonnan tovább gyalogosan jutottunk fel a kilátóhoz. A kilátás pazar, Tihany, Badacsony és Fonyód is látszik.  Egy vitorlásversenyt is elkaptunk, ami a  20 méter magasból egészen különleges látványt nyújtott. De nem akartunk túl sok időt a romantikázással eltölteni, így mentünk tovább, autóval. Egy kávét vagy egy bambit szerettünk volna inni, de leginkább is egy pohár csapolt sört. Ehhez egészen nagy kört kellett megtenni, ugyanis a Káli Medencében ősszel nem sok hely marad nyitva. (ezek szerint a Balaton még mindig egy szezonális termék?). Végül egy fogadó volt nyitva, ahol a retro feeling abszolút érvényesült. – de csapolt sör már itt sem járt. A kiszolgálás bájos volt, és kedves.

Az ebédünket Balatonalmádira időzítettük egy Veganeeta visitre.A Tulipán udvar Almádiban már egész komoly kis gasztró udvarrá fejlődött.

Veganetta – Kár, hogy nem Budapesten alakította ki a tulajdonos ezt a koncepciót, mert ebben végre tényleg van fantázia. Sok hely nem csak a COVID miatt megy tönkre, hanem mert nincs mögötte koncepció, vagy ha nagy lendülettel be is indítanak egyet, hamar alábbhagy a lelkesedés. (ezt elsősorban a vidéki vendéglátó helyekre értem) Itt érezhető a gondoskodás, a vendégszeretetet és az elhivatottság. Kedves, mosolygós a kiszolgálás ami külön jó érzés  a rideg téli estékre. A hely tényleg olyan mintha “Anett áthívott volna magához” a berendezés, a design mind erre hajaz. A vegán étrenddel sok ember prekoncepcióval küzd, amihez ez a hely kiváló, hogy ezt le döntse. Volt íze, illata és jóllakottság érzése mindkettőnknek az ebéd után.

 A helyiek “beülős” kocsmái mellett a Tulipán udvarban vannak még rejtett kincsek: ilyen  a Beaver kávézó is, ami jóval több mint egy kávézó … Kifejezetten romantikusnak tartom, hogy a nyáron nyüzsgő város kihalt lesz, és a helyieken kívül tényleg senkivel nem találkozol. Ez a vidék igazi arca. Mi most kivételesen nem a kávé miatt mentünk be a Beaver-be, hanem mert csalogató volt az ízlésesen és tisztán rendezett interior, és fel szerettük volna melegíteni átfázott lelkünk (Ír whisky) Ha Almádiban jártok feltétlenül látogassátok meg ezt a helyet.

2021.12.19.

Ajánlott bejegyzések